Obrigada Portugalia – episodul 3 – Cele doua Cabo

Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Europei.  Este un promotoriu ce ofera o priveliste incantatoare de jur imprejur. Promotoriul gazduieste o rezervatie naturala cu vegetatie pitica.

Conform ghidului nostru, scris si nu uman, farul de pe promotoriu, datand din 1846,  emite o „lumina vizibila de la 42 km pe mare”. A se citi ocean pentru ca ceea ce vedeti in poze este oceanul Atlantic.

Este luat in vizor de turisti datorita faptului ca mai vestic de atat nu poti fi:) si mai toti se inghesuie sa faca poza cu placa ce marcheaza acest lucru. Nici noi nu am facut opinie separata ca doar o data esti cel mai vestic dintre europeni si alta data cel mai sud-vestic, insa ajungem la asta imediat:).

Cu exceptia farului si peisajelor, nu exista alte atractii in zona. Dat fiind faptul ca imprejurimile sunt rezervatie, nu exista nici alte constructii. Cea mai apropiata localitate ce prezinta interes pentru turisti este Sintra, renumita pentru castele sale.

Va recomand sa vedeti Cabo da Roca numai daca vizita nu presupune eforturi suplimentare substantiale,  timpul nu reprezinta o problema sau daca tineti neaparat sa bifati cel mai vestic punct al Europei, altfel nu merita efortul pentru ca se mai gasesc si in alte parti promotorii cu peisaje spectaculoase.

Celalalt Cabo numit Cabo de Sao Vicente  este cel mai sud-vestic punct al Europei. Legenda spune ca isi trage denumirea de la faptul ca aici a fost gasit trupul neinsufletit al martirului cu acelasi nume. Era odata, in vechime, capatul lumii cunoscute.  De la acest punct incolo se intindea apa netarmuita si necunoscutul.

Farul acestui Cabo este unul dintre cele mai puternice din lume, putand fi zarit de la 60 km. A fost construit pe la jumatatea secolului 19 peste ruinele unei manastiri franciscane. Farul in sine nu este o atractie turistica, avand preponderent rolul de a ghida traficul aglomerat din zona. La fel ca si cel de la Cabo da Roca.

Cabo de Sao Vicente este, de asemenea, punctul terminus al unui drum european a carui denumire nu mi-o amintesc care insa parcurge aproape 5000 km prin Europa. Un kilomentru inainte de a ajunge la Sao Vicente drumul trece pe langa o mica fortareata parasita despre a carei poveste nu gasesti la fata locului niciun indiciu. Asa ca ramane o necunoscuta.

O prietena imi recomandase sa parcurg distanta dintre Lagos -unde eram cazata – si Cabo de Sao Vicente cu un vaporas turistic pentru ca valurile uriase ale Atlanticul fac aceasta mica croaziera foarte incitanta. In timp ce ghidul recomanda o plimbare cu masina. Sunt convinsa ca mi-ar fi placut croaziera, insa am ales varianta masina ( din ratiuni practice avem deja una inchiriata) si nu regret niciun moment pentru ca am descoperit lucruri si locuri pe care astfel nu le-as fi cunoscut.

Dupa ce iti faci turul in jurul farului, poti sa mergi sa-l admiri de pe plaja.  Tonel Beach, sub fortareata din Sagres, o plaja larga, nu foarte populata cu vedere directa la far, ni s-a parut  locul potrivit .

Ce ziceti? Aveam dreptate, nu:).

Promotoriul aflat deasupra Tonel Beach este locul ideal pentru a privi soarele cum apune deasupra  Cabo de Sao Vicente si modul in care am incheiat o zi aproape perfecta. Aproape pentru ca ultima parte a asfintitului s-a produs intr-un start de nori, iar fotograful din mine a fost foarte nemultumit. Mi-as fi dorit sa vad soarele intrand in Atlantic. N-a fost sa fie!

Daca ar fi sa aleg intre cele doua Cabo, le-as vizita pe amandoua:). Glumeam! Cabo de Sao Vicente iti ofera mai multe atractii. Tot Cabo de Sao Vicente este si punctul  de la care incepe locul meu favorit in Portugalia, despre care o sa va povestesc intr-un alt episod.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s