Plitvicka Jezera, taramul cascadelor

Plitvicka Jezera este o rezervatie naturala impadurita, cu lacuri si cascade peste tot, foarte cunoscuta, foarte vizitata si chiar locuita pe alocuri. Se afla in Croatia la aproximativ jumatatea distantei intre Zagreb si Zadar, ceea ce insemana vreo 150 kilometri distanta fata de Zagreb. O sa povestesc despre ea doar esentialul vazut prin proprii-mi ochi.

IMG_5432

A fost infiintata pe la 1950 si are vreo 250 mii metri patrati. In interior ti se asigura transportul cu un fel de tractoras din acela turistic si cu bacul pe lacuri. Poti opta sa mergi si pe jos.

Exista si posibilitati de cazare, precum si restaurante si mici standuri care sa-l hraneasca pe turistul hamesit dupa atat umblat cu gura cascata, caci asa o sa umbli daca ajungi acolo. Albastrul, verdele sau griul lacurilor (dupa mineralele din apa), claritatea lor, precum si nenumaratele cascade mai mici sau mai mari te vor lasa cu gura cascata.

IMG_5438

IMG_5256

Cascadele s-au format datorita structurii peretilor stancosi formati din travertin. Acestea isi schimba forma neincetat pe masura ce apa modelaza travertinul. Nu va inchipuiti ca un astfel de proces este vizibil de la o zi la alta  :).

IMG_5417

IMG_5317

La intrare platesti in functie de traseul ales. Erau trei variante de traseu, respectiv unul de doua ore- implica foarte mult transportul cu tractorasul si bacul-  altul de patru ore (pe acesta l-am ales datorita timpului limitat avut la dispozitie)- in care ai portiuni intregi unde mergi cu propriile picioare- si cel de-al treilea este cel de opt ore- implica in mare parte mersul pe propriile picioare. In privinta preturilor, aici sunt un pic mai ridicate ca in restul Croatiei, insa merita pe deplin efortul financiar.

Deplasarea in rezervatie se face pe niste podete de lemn pentru a nu distruge vegetatia, dar si datorita faptului ca de multe ori trecerea in lipsa podetelor este impiedicata sau stanjenita de apa.

IMG_5211

Atractiile rezervatiei nu sunt doar lacuri si cascade, dar si padurile si vietuitoarele acestora. Pestii din zonele intens frecventate de turisti sunt niste „cersetori”. Sunt atat de obisnuti cu turistii care ii hranesc ca nu se mi obosesc sa caute hrana in alta parte. Asta este valabil si pentru rate :).

IMG_5367

Inchei prin a va spune ca aceasta rezervatie a ajuns intre cele 28 de finaliste ale concursului mondial Seven Natural Wounders of the World si pozele va demonstreaza ca pe merit.

IMG_5307

IMG_5296

IMG_5350

IMG_5374

IMG_5225

IMG_5249

 

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Plitvicka Jezera, taramul cascadelor&8221;

  1. sunteti sigura ca are doar atat, ca suprafata?
    vikipedia da un ordin de marime in plus:
    „The protected area extends over 296.85 square kilometres”

    1. Nu, de suprafata nu sunt sigura. Probabil ca wikipedia are dreptate. Scopul articolului meu era sa va spun impresiile mele despre el. Pentru informatii exacte aveti linkul catre pagina de internet a parcului inserat in articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s