Tian’anmen, Orasul Interzis, parcul Jingshan si Qianmen dajie

Toate patru sunt puncte fierbinti ale turismului din Beijing. Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca peste tot veti avea de a face cu aglomeratia care se manifesta  atat sub forma cozilor la bilete, cat si a  impresiei pe care o vei avea tot timpul ca esti parte a unui tur imens de turisti.

Tian’anmen este, ca marime, a patra piata din lume. Deloc surprinzator pentru mine, prima este tot una din China.

china (63)

Exista din 1651. De atunci s-a marit de vreo 4 ori. Astazi este un imens spatiu betonat prin care in orice zi trec milioane de oameni si in mijocul careia troneaza nistre cladiri cu iz comunist. Cand am ajuns acolo, datorita numarului de oameni,  am crezut ca e vreo manifestatie, insa, se pare ca, era o zi obisnuita.

china (44)

china (53)

china (61)

Turistic vorbind nu este decat un obiectiv de bifat pentru ca in fapt nu e mare lucru de vazut. Daca esti un iubitor de politica sau istorie poti vizita Mausoleul lui Mao. Asta daca te incumeti sa stai la o coada infernala, poate chiar mai mare ca la multe alte obiective din China.

china (57)

Accesul in piata Tian’anmen nu este contra cost. Vei plati la Mausoleul lui Mao, daca il vei vizita. Piata este mai tot timpul plina. Exista vanzatori de racoritoare si diverse gustari, exista fotografi si o serie intreaga de politisti peste tot. Oamenii stau de vorba, stau pe jos, se plimba. Nu exista banci sau locuri sa stai si sa te relaxezi, iar la lasarea inserarii piata este golita de politisti.

Isi trage numele de la poarta cu acelasi nume aflata in partea de sud a Orasului Interzis. Poarta a fost ridicata in 1415 in timpul dinastiei Ming. Astazi, pe frontispiciul sau troneaza porterul nimanui altcuiva decat Mao. Este locul prin care milioane de oameni trec in drumul lor catre si dinspre Orasul Interzis.

china (52)

Orasul Interzis este cel mai mare si mai bine pastrat complex de cladiri antice din China si, in aceelasi timp, cel mai bine pastrat complex de cladiri de lemn din lume. Este o insiruire de curti marginite pe toate cele 4 laturi de sali. Fiecare poarta catre o noua curte are o semnfiicatie aparte. Vreo 500 de ani a fost casa impartatilor chinezi incepand cu dinastia Ming si pana la sfarsitul dinastiei Qing. Aici fiecare culoare, fiecare numar, fiecare lemn are o semnificatie precisa. Arhitectii, care au construit complexul in doar 14 ani  (din 1406 pana in 1420), nu au lăsat nimic la voia intamplarii.

Gasiti la intrarea in complex ghiduri audio chiar si in limba romana, Modul de povestire insusi o sa va amuze foarte tare pentru ca este o romana literara pe care nu ati mai auzit-o de mult. Poate chiar din copilarie cand vi se citeau povesti.

china (389) (Copy)

Complexul este impresionant, iar vreo jumatate de mileniu a stat ascuns de oricine altcineva decat membrii curtii imperiale. A fost deschis publicului in 1925, insa nu toate curtile pot fi vizitate, iar multe dintre salile complexului le poti vedea doar prin usa deschisa.

Fiti atenti la detalii. Ele spun multe despre complex si despre societatea chineza.

china (479) (Copy) china (481) (Copy)

china (480) (Copy) china (483) (Copy) china (466) (Copy)

china (406) (Copy)  china (407) (Copy)

china (399) (Copy) china (409) (Copy)

Este alcatuit din 98 cladiri si, se pare, 9999 camere incluzand antecamerele.  Acestea sunt legate intre ele prin nenumarate alei. Intregul complex este inconjurat de un sant adanc cu apa.

china (459) (Copy)

china (388) (Copy)

china (446) (Copy)

In Orasul Interzis curg zilnic rauri de oameni. Nu se sta foarte mult la casa de bilete pentru ca sunt foarte multe case. Apoi mai exista o coada separata pentru audioguide. Intrarea costa echivalentul a vreo 7 euro de persoana. Ghidul audio se plateste separat si costa echivalentul a alti cativa euro. Copii sub 1,20 nu platesc intrarea. In interior exista din loc in loc magazine de suverniruri si alte maruntisuri, iar ca sa-ti dai seama unde sunt si unde te afli ai nevoie de o harta a complexului pe care o gasesti lesne pe internet.

china (391) (Copy)

china (17) (Copy)

In spatele Orasului Interzis se afla Parcul Jingshan. Aceasta este amenajat pe si in jurul movilei de pamant care s-a format de la excavarea pamantului pentru a construi santul de aparare al Orasului Interzis. Intrarea in parc costa sub 1 euro. Vara, este deschis pana tarziu in jurul orei 10 seara. De sus de pe deal panorama Orasului Interzis este uimitoare. Daca ai norocul sa prinzi un cer clar, apusul va face din complex subiectul unor fotografii superbe. Aviz fotografilor!

Mai jos in fotografie aveti Orasul Interzis vazut din parcul Jingshan. Si nu, nu era ceata si dimineta. Era la ora inserarii.

china (1144) (Copy)

china (744) (Copy)

La lasarea intunericului in parc isi fac aparitia dansatorii. In fiecare seara sunt adevarate cercuri de dans. Oricine este in trecere pe acolo se poate alatura dansatorilor. Este o adevarata incantare sa-i privesti! Este o marturie vie a perpetuarii culturii chineze.

Aflata in vecinatatea Orasului Interzis, in partea opusa a parcului, Qianmen dajie are o istorie indelungata de peste 500 de ani. Dajie inseamna in chineza strada principala, in timp ce jie este straduta sau alee. Pe aceasta strada principala comerciala se vindeau haine, bijuterii si alimente inca din vechime. Si astazi este tot asa, numai ca este plina cu lanturi internationale ca Zara si H&M.

china (90)

china (98)

A fost insa renovata inainte de jocurile olimpice din 2008, iar cele mai multe dintre fatadele cladirilor au fost refacute asa ca are un aspect destul de modernist.

china (93)

china (87)

china (86)

Strada este stabatuta de un un vechi tramvai de lemn. Pe ea gasesti doua dintre cele mai vechi restaurante din Beijing. Unul este un restaurant specializat in rata de Beijing numit Quanjude (mai sunt si altele prin oras), iar celalalt este un restaurant faimos pentru shaomai dumplings (la noi li se spun coltunasi) care se numeste Duyichu si il gasiti la nr.29.

china (102)

Pentru un moment cam atat despre minunile Beijingului. Pe data viitoare 🙂

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Tian’anmen, Orasul Interzis, parcul Jingshan si Qianmen dajie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s