Armata de Teracota la ea acasa

Armata de Teracota a imparatului Qin a fost descoperita, din intamplare, prin anii 70 de un localnic. Este formata din mii de figurine de teracota in marime naturala.

Imparatul Qin, considerat fauritorul Chinei,  si-a inceput  construirea mormantului imediat cum a preluat puterea. A fost o persoana excentrica care credea in nemurirea sufletului si a vrut, ca dupa moarte, sa fie pazit de o intreaga armata in marime naturala. A avut nevoie de o avere si de peste 700.000 de oameni pentru constructia mormantului sau. Se spune ca multi dintre cei care au lucrat la constructia mormantului au fost  ingropati de vii la terminarea lucrarilor.

DSCN3259

DSCN3229

Sunt excavate pana acum vreo 8000 de figurine reprezentand soldati de teracota si cai. Fiecare este imbracat si pozitionat conform gradului sau militar si au expresii faciale diferite. Unii sunt mai mari, iar altii mai mici. Cavaleria este, in mod evident , calare, iar arcasii stau in genunchi.

DSCN3252

DSCN3290 DSCN3289

DSCN3287 DSCN3285

Unii dintre soldati sunt gasiti intregi  sau aproape intregi, in timp ce cei mai multi dintre ei trebuie recompusi bucata cu bucata.

DSCN3234

DSCN3283

Cand au fost ingropati erau colorati in culori foarte vii, astazi se mai vad doar urme foarte pale.

DSCN3217

Nu se stie cate astfel de  figurine sunt neexcavate. Si astazi, gratie freneziei constructiilor dimprejurul Xi’an-ului, se mai descopera gropi cu artefacte. Din pacate, de frica opririi constructiei, multi dintre constructori nu declara cand descopera asemenea gropi. Prin urmare, parte din aceasta extravaganta mostenire va fi pierduta.

DSCN3228

Figurinele sunt impartite in trei hangare. Dintre acestea, cel care intr-adevar merita vizitat este hangarul numarul 1, care contine peste 6000 de astfel de soldati si cai. Va sfatuiesc sa incepeti cu hangarul nr.3, urmat de nr.2 si sa lasati ce e mai bun la final, respectiv hangarul nr.1.

DSCN3256

DSCN3264

Armata se afla la departare de vreo ora de mers cu autobuzul de Xi’an. Pentru a ajunge acolo poti lua autobuzul  306 de la gara din Xi’an, insa, daca mergi in perioade aglomerate, pregateste-te din nou de stat la o coada asa cum doar in China gasesti. Costul autobuzului este nesemnificativ (vreo 15 yuan).

DSCN3278

Locul a dezvoltat o intreaga industrie turistica. Pana sa ajungi efectiv la intrarea in incinta in care se afla cele 3 hangare, treci printre zeci de tarabe, magazine, restaurante care iti ofera de cumparat orice, de la apa si fructe pana la haine, accesorii. Bineinteles sunt de vanzare si soldatei  de toate marimile. Cu siguranta daca ai sta sa-i numeri, cei de vanzare ar depasi cu mult numarul celor din hangare.

DSCN3241

DSCN3267

 Casa de bilete este mai ascunsa, aflandu-se undeva in partea dreapta a intregului complex inainte de orice magazin sau taraba. Ne-a luat ceva sa o gasim. Partea buna este insa ca sunt multe ghisee si nu se face coada.Tot aici am platit si cea mai scumpa intrare la o atractie in China, respectiv 150 yuan.

DSCN3197

DSCN3217

Chiar daca taxa intrare era mare, coada de la autobuz infernala, caldura de afara insuportabila, iar in hangare era aglomeratie, nu as fi renuntat la vizitarea Armatei de Teracota  sub nicio forma. Nici voi sa nu faceti asta! Este poate cel mai aparte muzeu pe care l-am vizitat.

DSCN3263

DSCN3255

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Armata de Teracota la ea acasa&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s