China – bucataria

In China poti manca oriunde si peste tot, de la o gaura intr-un zid pana la mici stabilimente inguste si neingrijite, piete de zi sau de noapte (mai jos in fotografie) sau restaurante mai mult sau mai putin de lux.

china (822)

Chinezii mananca orice.  Acest lucru este uneori blamat de lumea occidentala, desi de cele mai multe ori cei care fac asta nu inteleg foarte bine despre ce vorbesc.

china (827)

Mananca si chestii mai exotice ca stelute de mare, viermi de matase, scorpioni, serpi si lacuste, insa noua nu ne-au parut a fi definitorii pentru niciunul dintre locurile in care am fost. Gasesti astfel de bucate la pietele de noapte. Aceasta par a fi aduse special pentru turisti.

china (804)

china (826)

Obiceiul de a nu risipi mancarea are radacini istorice in perioadele dominate de foamete din istoria Chinei. Daca pui in balanta numarul mare de locuitori cu suprafata agricola relativ mica, iti dai seama ca mancarea poate reprezenta o problema si astazi.  Acest obicei a dus la crearea unei bucatarii ce are poate cea mai mare diversitate a felurilor de mancare si a tehnicilor culinare dintre toate bucatariile lumii. Se estimeaza numarul specialitatilor preparate in China la aproximativ  5 milioane.

Regula fundamentala a acestei bucatarii este cautarea armoniei prin amestecarea celor patru gusturi (acru, sarat, dulce, amar) si respectarea culorilor si gustului natural al fiecarui ingredient.

china (795)

De obicei chinezii mananca pe mese rotunde, iar preparatele se aseaza pe mijlocul mesei. Toate preparatele se aduc pe masa in acelasi timp sau pe masura ce sunt gata. Tacamul obisnuit cuprinde o farfurie intinsa, o lingura din portelan, un bol, o farfurioara pentru sosul de soia si o pereche de betigase. Chinezii considera o barbarie sa aduci cutitul la masa, de aceea ingredientele mancarurilor sunt portionate astfel incat sa le poti lua direct cu betigasele.

Mai exista un mod aparte de servire denumit hot-pot. In restaurantele specifice, unde mesele sunt special echipate cu locuri unde se pun recipientele cu supa, pot servi acest fel care consta din 1 sau mai multe feluri de supa, picanta sau mai putin picanta, in care poti gati diversele carnuri si legume pe care ti-le comanzi separat din meniu si iti sunt aduse la masa proaspete. Cam asa…

DSCN3530

DSCN3538 DSCN3537

DSCN3539

Bucataria de pe intreaga suprafata a Chinei poate fi impartita in mare in patru scoli puternic influentate fiecare dintre ele in mod direct de amplasarea geografica. Cele patru scoli sunt denumite dupa cele patru puncte cardinale, respectiv cea de nord, cea de est, cea de vest si cea de sud. In interiorul fiecarei categorii sunt o serie intreaga de varietati. In afara Chinei veti intalni mai mult bucataria din sud, pentru ca cei mai multi imigranti provin din acesta parte a Chinei.

Ingredientele de baza ale celor patru bucatarii sunt ghimbirul, ceapa verde, sosul de soia si  varza. Orezul ar putea fi mentionat ca fiind tipic, desi el este cultivat si mancat mai ales in sud, in timp ce in nord se consuma alte cereale, cum ar fi grau si mei.

Bucataria din nord este categorisita ca fiind sarata si are, in unele parti ale Chinei, reputatia ca ar fi prea putin sofisticata . Orezul este mai putin intalnit aici datorita lipsei apei necesara pentru cresterea orezului. Predomina alte cereale precum graul si meiul. Coltunasii si taiteii sunt larg raspanditi. Carnea prajita este mai des intalnita aici decat in celelalte scoli ale bucatariei chinezesti.  Am incercat preparatele acestei scoli la Beijing si Xi’an.

In Beijing am mancat printre altele: supe de taitei, meduza marinata, porc preparat traditional in sos dulce, coltunasi, steluta de mare, caracatita pe gratar, supa de tofu cu chiftelute de crab, vita preparata in diverse feluri, un fel de pachetele de primvara si o supa de fructe de mare.

china (796)

Cea mai buna supa de taitei pe care am mancat-o a fost cea din piata de noapte din Dongcheng. Lucrurile arata in felul urmator: supa este gata pregatita si condimentata intr-un mare cazan, iar pe taraba troneaza o serie intreaga de legume, carnuri, oua, tofu (mai jos o mostra) din care iti alegi in mod liber ce doresti. Toate astea sunt scufundate impreuna cu o portie de taitei in supa pentru cateva minute si apoi puse in castron impreuna cu o mica cantitate de supa. Este absolut delicioasa! Atentie insa au obiceiul sa o faca foarte iute daca nu le atrageti atentia ca trebuie sa puna putin. Aceasta supa a fost cea mai buna pe care am mancat-o vreodata.

china (781)

Meduza marinata este crocanta si deloc gelatinoasa, in timp ce porcul traditional cu sos dulce nu a fost o alegere inspirata pentru ca modul traditional de preparare a acestuia presupune ca bucata din farfuria ta sa fie, in fapt, o sectiune cuprinzand sorici, slanina si carne. Era mult prea grasa pentru gustul meu.

Pe Qianmen gasiti un resturant pe doua etaje specializat in coltunasi denumit Duyichu, iar in zona denumita Ghost Street de langa Lama Temple gasiti tot felul de restaurante, terase si cluburi de noapte.

DSCN3024 DSCN3017

Cireasa de pe tort a fost Rata de Beijing (Pekin Duck). Este rata preparata (atarnata) in cuptor sub a carei piele se sufla inante de a fi pusa in cuptor ca sa devina crocanta. Reteta este veche de mii de ani si faimoasa. Exista cateva resturante celebre specializate in prepararea ratei in Beijing. Dintre acestea noi am mers la Quanjude, care s-a raspandit prin tot orasul. Poti comanda o rata intreaga sau o jumatate. Este taiata in fata ta in feliute subtiri pe care le poti lua cu betigasele. Se serveste in mici clatite/lipii din orez impreuna cu ghimbir, ceapa verde, castravete si sos de soia. Cateva bucatele din pielea crocanta a ratei se da prin zahar si se mananca.

china (580)

china (590) china (582)

Cred ca tot de nord tine si bucataria din Xi’an, insa are o caracteristica aparte data de localizarea sa la inceputul drumului matasii si de puternica influenta a bucatariei specifice zonelor predominant musulmane.

La Xi’An am comandat si la intamplare (ce-i drept intr-un restaurant cam ciudat de liber in care am intrat tot la intamplare) fara sa intelegem nimic din meniu si ne-am ales cu o supa lipsita de gust cu cateva legume, un fel de tocana pe baza de conopida si o portie de ou amestecata cu ardei iute taiat feliute subtiri. Am mancat tocana.

Am mers in cartierul musulman si am incercat supele de acolo (pao mo). Procedeul se prezinta in felul urmator: ti se aduce la masa un castron si niste lipii mai groase si inchegate facute la fata locului. Rupi in castron lipia si peste ti se pune supa care poate fi de vita sau de oaie. Se serveste cu usturoi murat in zahar. Delicioasa!

DSCN3350 DSCN3339

Bucataria din sud este denumita si bucataria cantoneza. Este considerata de chinezi ca fiind sofisticata. In aceasta bucataria orezul este principalul aliment. Principalul mod de servire tipic acestei zone este dim sum sau yum cha si presupune ca mancarurile pregatite in principal la aburi sa fie plimbate printre mese ca sa poti efectiv vedea ce comanzi. Cum spuneam este cea mai cunoscuta in lume datorita numarului mare de imigranti din sud. Timpul nu ne-a ajuns sa incercam si un restaurant de dim sum.  A lasat aceasta experienta pentru momentul cand voi merge in sud. Am incercat insa dim sum la Sydney si am fost impresionata de mancare.

china (793)

Bucataria din estul Chinei este denumita si bucataria proaspata. Bucataria estica foloseste cantitati mai mari de ulei, zahar candel, vin si otet de orez. Este caracteristica unei zone bogate cum a fost aceasta zona de-a lungul istoriei. Pestele si fructele de mare sunt foarte prezente. Intre octombrie si decembrie specialiatatea Shanghai-ului este crabul paros, iar tot timpul anului servesti aici niste coltunasi numiti xiaolongbao care pot fi in supa sau la aburi.

Asta am mancat si noi la Shanghai. Spre deosebire de cei din Beijing acestia contin si un  lichid care  adauga savoare in plus preparatului. Se manca cu ghimbir ras si sos de soia. Tot aici am mers aici la unul dintre cele mai bune lanturi de restaurante din Asia si nu numai denumit Din Tai Fung.  Acestia servesc niste xiaolongbao delicioase, precum si un desert delicios pe baza de lapte de cocos.

DSCN3507

DSCN3508

Bucataria din vestul Chinei este condimentata. Aici mancarurile sunt mai picante, iar tehnicile de gatit au preluat elemente de la bucatariile vecine. Ingredientul de baza este ardeiul iute de Sichuan. Diferite paste de fasole, de susan si vegetale conservate sunt si ele caracteristice acestei bucatarii. Nu am incercat preparate specifice, cu exceptia supei iuti folosite la hot-pot. Este foarte iute si devine din ce in ce mai iute pe masura ce fierbe.

Sa va spun cateva cuvinte si despre ce am baut in China, atat cat am putut identifica.  Am baut si o serie de sucuri de fructe.Am retinut doar sucul de jujuba si sucul de ginseng. In Beijing, fiind mijlocul verii, gaseai peste tot  un iaurt dulce (mai jos in fotografie) pe care il beai cu un pai din receipente de sticla reciclabile.

china (1142)

Bineinteles, am baut o serie de varietati de ceai verde, precum si ceai de iasomie. Cam peste tot pe unde am fost am incercat beri chinezesti diferite. Cea care ne-a placut cel mai mult a ramas tot Tsing Tao, pe care o gasim si pe aici pe la noi.  Mai buna e berea japoneza. Noua ne-a placut Kirin. Ce este foarte amuzant la berile chinezenti este ca niciodata nu stii dinainte cat alcool gasesti in sticla de bere pentru ca aceste este aproximat ceva de genul mai mult de 3%. In general, sunt slabe, dar poti avea si surprize.

china (1137)

Pentru bautorii de cafea China este un pic provocatoare pentru ca gasesti mai greu asa ceva. Asta pentru ca ei beau ceai si nu cafea. In Beijing am descoperit o mica cafenea denumita Oasis si situata intr-unul din colturile Orasului Interzis care are cafea buna.

DSCN2834

Dar in China nu am mancat doar mancare chinezeasca. Am profitat de ocazie si de pontul primit de la niste prieteni am incercat Ajisen Ramen, lant japonez de genul fast food, care are mancauri delicioase si foarte ieftine. In China, o masa de doua persoane costa aproximativ 100-120 yuan si includea si bere japoneza care este mai scumpa decat cea chinezeasca.

DSCN3355

Intrati oriunde gasiti aceasta firma. Il gasiti cam peste tot in Orientul Indepartat, Asia de sud-est si Australia. Noi ne-am indragostit de taiteii lor. In cele 13 zile in care am stat in China am mancat vreo 5-6 portii din acestia. DSCN3558

Bucataria este unul dintre principalele motive pentru care m-as intoarce in China. Daca nu ar fi atatea ore de zbor, m-as duce chiar si pentru un weekend. Daca ajungeti acolo incercati  de toate, nu o sa va para rau. Noua ne-a parut rau doar ca nu puteam manca mai mult pentru ca stiam ca o sa ne lipseasca. Hai ca inchei, mi-a facut o pofta teribila de mancare buna acest articol.

china (807)

china (801)

china (778)

china (792)

china (790)

Anunțuri

Un gând despre &8222;China – bucataria&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s