Tic-tac Prague!

De sus de la Metronom daca privesti perpendicular  te uiti catre Cartierul Evreisc si la Stare Mesto (Cartierul Vechi).

DSCN3690

DSCN3729

Daca te uiti spre dreapta, vei avea in fata ochilor succesiunea de poduri de pe Vltava cu tot cu Podul lui Carol. Undeva in departare se vede si Petrin.

DSCN3747

Asezat pe partea dreapta a raului Vltava, Stare Mesto sau Partea veche a orasului de astazi reprezinta amplasamentul initial al orasului si  impresioneaza prin deja foarte faimosul ceas astronomic si catedrala  Lady of Tyn.

Catedrala  Lady of Tyn  este o constructie gotica ridicata in 1365 pe locul unei biserici romanice. Turnuri sale  au o înălţime de 80 m, dominand piata. De la începutul secolului al XV-lea si până în 1620 a fost cea mai importantă biserica husita din Praga. Are o orga admirabila si funcţioneaza ocazional ca loc de întalnire pentru concerte.

DSCN3065

Piata Orasului Vechi este considerate una dintre cele mai frumoase din Europa.

In spatele primariei este Biserica Sf. Nicolae (in coltul din dreapta al imaginii de mai jos). Sunt doua biserici cu acelaşi hram, aparent la fel, construite de aceeasi persoana. Aceasta a fost initial ortodoxa, acum este husita. In interior veti gasi, de asemenea,  o orga imensa care suna foarte bine.

Din piata orasului vechi se desprind o serie de stradute inguste si alei, incununate de remarcabile locuri demne de vizitat: biserici, galerii si muzee, anticariate si crame, restaurante si cafenele. Pe una din aceste stradute vei gasi si beraria Gambrinus.

DSCN3043

Ceasul astronomic este montat pe peretele primariei aflata in Piata Orasului Vechi.  Este vechi de vreo 600 de ani si este compus din 3 cadrane: cadranul astrologic, cadranul pe care se desfasoara spectacolul figurinelor si cadranul calendar.

DSCN3054

Langa Orasul Vechi se afla Orasul Nou din Praga.  Nove Mesto a fost construit in secolul XIV. Principala atractie de aici este Piata Wenceslas (Viaceslav), in a carei parte superioara se afla Muzeul National. Aici veti gasi multe magazine, restaurante, cafenele si fast food-uri. Puteti savura un carnat cu varza de la nenumratele fast-food-uri de aici si sa beti o bere sau o cafea, dupa preferinta, la cafeneaua din centrul pietei deshisa intr-un vechi vagon al unui tramvai.

Piata devine foarte animata concomitent cu apusul soarelui, iar treptele muzeului devin neincapatoare.

Si aici am ramas impresionati de cat de bine sunt pastrate vechile cladiri, dar si cat de frumos au reusit sa imbine vechiul si noul.

DSCN4036

Dar nu toate in Praga sunt vechi. Noul este si el foarte reusit.  Un exemplu gratitor este Cladirea Dansatoare.

Cladirea care danseaza, poreclita Fred si Ginger,  este o cladire de birouri din centrul orasului. A fost construită în 1997 de arhitectul ceh de origine croata Vlado Milunić in cooperare cu arhitectul american Frank Gehry. Seamana vag cu o pereche de dansatori si se distinge, fara a intra in conflict cu arhitectura neobarocă, neogotica si Art Nouveau pentru care Praga este faimoasa.

DSCN3953

Din apropierea Cladirii Dansatoare poti sa inchiriezi o barca sau o hidrobicicleta si sa vezi orasul de pe Valtava. Fii sigur ca nu vei fi singurul. Este una din modalitatile de relaxare foarte indragite.

DSCN3926

Mai ales ca in plimbarea ta vei intalni o serie intreaga de vietati. Incepand cu rate alergate de caini :), continuand cu cele care-si scot puii pe apa si terminand cu lebede.

DSCN3920

DSCN3349

DSCN3846

Cam asta este Praga mea!

 

 

 

 

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Tic-tac Prague!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s