Templul Lama din Beijing

Chinezii sunt departe de a fi un popor religios asa ca nu vezi prea multe edificii de cult in Beijing.

Intre cele existente un loc fruntas il ocupa Templul Lama sau Yonghe. Templul este in acelasi timp si manastire, find una din cele mai mari manastiri budiste. A fost construit incepind cu 1694 in timpul dinastiei Qing si era folosit initial ca resedinta a functionarilor curtii imperiale. Apoi a fost transformat in resedinta printului Yong, fiul imperatorului Kangxi, care ulterior l-a transformat in manastire.

 china (1372)

DSCN2973

Cladirile din interiorul templului sunt aranjate pe o axa sud-nord avand o lungime de aproximativ 500 de metri. Poarta principala a Templului e cea de sud. Templul este, in fapt, o succesiune de cladiri si curti interioare.

china (1426)

china (1362)

Cea mai impresionanta cladire este Pavilionul Wanfu. Aceasta a  fost construit in jurul unei statui imense a lui Buddha Maitreya ce are 17 metri inaltime la care se adauga inca 6 metri sub pamant si a fost sculptata dintr-un singur bloc din lemn de santal.

Din pacate, fotografiile cu aceasta nu sunt foarte reusite. Va ofer in schimb alte trei fotografii ale statuilor lui  Buddha, foarte frumoase si aceastea.

china (1424)

china (1383)

china (1373)

Nici paznicii sai nu sunt mai prejos. Detalile acestor statuii sunt uimitoare.

china (1379)

china (1401)

Sutele de mii de betisoare arse zilnic aici fac ca Templul sa fie locul din Beijing unde miroase cel mai bine.

china (1434)

china (1436)

china (1423)

 

Puteti ajunge la Templul Lama cu metroul, liniile 2 si 5, statia Yonghegong.  Este deschis de la 09.00 la 17.00. Exista taxa de intrare. Daca imi amintesc corect costa vreo 25 yuani, iar de banii astia pe langa bilet primesti si un mic cd despre templu. Din pacate, este in limba chineza.

DSCN2981

china (1421)

 

china (1385)

De la zecile de magazinase din jurul templului iti poti cumpara betisoare pentru acasa. Le recomand pe cele de santal care miros excelent. Nu seamana deloc cu ceea ce se vinde pe la noi pe post de betisoare parfumate.

china (1344)

 

Inchei prin a va spune ca in apropierea Templului se afla asa numita zona Ghost Street ce este plina de restaurante si care are o viata de noapte foarte activa.

china (1510) (Copy)

Lasă un comentariu