Beijing- Palatul de Vara

Palatul de Vara este situat in nord-vestul Beijingului. Cea mai facila varianta pentru deplasare pana acolo este, bineinteles, metroul. Puteti alege dintre doua statii de metro ale liniei 4 aflate una la nordul (Beigongmen) si alta la estul Palatului (Xiyuan).  In apropriere gasiti o piata de perle si, in acelasi timp, una din marile fake markets din Beijing.

china (1135)

L-am vizitat intr-una dintre cele mai caniculare zile ale sederii noastre in China. Noua nici macar verdeata care se gaseste pe toate suprafata complexului nu a putut sa ne faca vizita mai usoara, insa se pare ca avea acest rol pentru Curtea Imperiala, pentru ca, dupa cum ii spune si numele, era odinioara resedinta de vara a Curtii Imperiale.

A fost construit in 1750 de imparatul Quianlong. Dupa ce fusese distrus de trupele franceze si britanice, a fost restaurat de imparateasa Cixi. Aceasta din urma a dominat ultima jumatate de secol a Chinei Imperiale si a condus tara cu o mana de fier. A murit in 1908, cu doar 4 ani inainte de proclamarea Republicii.

china (1132)

 Strada Suzhou este construita conform specificului din sudul Chinei, fiind supranumita si „strada afacerilor.” Sunt multe ceainarii si magazinase pe cele două parţi ale strazii.

china (849)

china (850)

Se intinde pe o suprafata de 300 ha, din care, mare parte sunt ocupate de un lac artificial numit Kunming. Plimbarile pe lac cu barca sau hidrobicicleta erau la mare cautare. Noi am zis pas datorita caniculei.

china (1005)

Pamantul excavat  pentru a face loc lacului a fost folosit pentru ridicarea unui deal denumit Colina Longevitatii. Numele  i-a fost dat colinei chiar de Imparatul care l-a ridicat drept cadou mamei sale la implinirea a 60 de ani.

china (985)

In varful Colinei Longevitatii se afla Templul virtutii budiste si Pagoda smaltuita cu ceramica verde si galbena.

china (966)

china (1002)

Intr-un cadru pitoresc gasesti gradini, copaci seculari, pavilioane, temple, barci plutind pe apa lacului, poduri si o multime de vizitatori.

china (870)

china (888)

china (940)

Aceeasi arhitectura bogat colorata, lemn vopsit in rosu,albastru, verde, galben si intinderea de apa iti fura privirile in orice parte a Palatului te-ai afla.

china (898)

china (1004) china (973)

In interioul Palatului se afla in una din cele mai frumoase gradini pe care le-am vazut vreodata, respectiv Gradina Armoniei Cultivate. Cand am intrat prin unul din pavilioanele care inconjoara gradina am ramas fara cuvinte. Parea desprinsa dintr-o alta lume.

china (1024)

china (1054)

 

china (1065)

china (1044)

china (1075)

Tot aici gasesti si Coridorul cel Lung sau Marele Coridor, o trecătoare cu acoperiș avand 728 m lungime. A fost construit pentru ca nobilimea sa poata admira peisajul atunci cand vremea nu este prielnica. O serie intreaga de picturi sunt desenate pe toate coloanele coridorului. Marele Coridor a fost clasificat drept cel mai lung coridor acoperit de lemn din lume, fiind trecut in Cartea Recordurilor -Guinness.

Mie nu mi s-a parut ceva deosebit. Este frumos, insa nu il consider deosebit. Este, bineinteles, decorat cu grija si migala cum le place chinezilor.

china (952)

china (962) china (950)

Podul cu Saptesprezece Arcuri este situat pe lacul Kunming si este lung de 150 m, fiind decorat cu lei sculptati in diferite pozitii. Din pacate canicula ne-a complesit si am hotarat sa nu mergem pana acolo, iar de luat o barca pe lac in inabusala aia nici nu se punea problema.

china (965)

china (995)

Nu-mi amintesc cat a costat intrarea la Palat, insa nu a fost ceva iesit din comun in comparatie cu restul obiectelor turistice din China. Mi-a placut foarte mult Palatul de Vara, dar cel mai mult mi-a placut Gradina. Daca ar trebui alegeti sa vedeti un singur lucru din Palat, mergeti in Gradina Armoniei. Si, in final, alte cateva cadre.

china (1078)

china (1108)

china (1092)

 

china (920)

china (863)

DSCN2847 (2)

 

china (1080)

 

Lasă un comentariu