Bruxelles

Totul a  inceput cand Mosu’ mi-a adus un bilet la concertul lui Robbie Williams. In Bruxelles am aterizat vreo 8 luni mai tarziu, la inceput de august. Surprinzator pentru noi am ajuns intr-o zi caniculara. Termometrul arata vreo 36 de grade la orele amiezei.
bel (306)
La Bruxelles ajungi cu avionul. Tarom are cursa directa si foarte convenabila din perspectiva timpului pentru ca pleaca din Bucuresti dimineata la 7, deci ziua este castigata. Dintre companiile low cost atat Blue Air, cat si Wizz Air au curse la Bruxelles.
In centru ajungi cu autobuzul sau metrou. Autobuzul il iei din autogara de la aeroport si este mai ieftin decat metroul insa calatoria dureaza mai mult. Pentru metrou cobori vreo 2 etaje in aeroport . Calatoria pana in centru cu metroul costa vreo 7 euro.
Nu ma asteptam la asta, insa am gasit un oras alive. Cred ca a contat si momentul in care am ajuns.  Desi era vineri dimineata, weekend-ul parea deja instalat. Pe masura ce am inaintat in zi atmosfera de weekend a inceput sa se resimta peste tot. Cred ca augustul isi spunea cuvantul.
bel (182)
bel (258)
Bruxelles este un mix de cladiri cu arhitectura medievala si cladiri din sticla si beton specifice birourilor.  In timp ce Piata Mare (Grote Markt) este marginita pe toate laturile de superbe constructii in stil baroc, in zona de business a orasului colosi de beton si sticla domina peisajul. Asta pentru ca Bruxelles-ul este si sediul a numeroase institutii internationale printre care multe dintre cele ale Uniunii Europene, NATO si altele vreo 1000 de organizatii internationale. Tot in Bruxelles sunt sediile multor corporatii internationale. Este al treilea oras ca număr de conferințe internaționale organizate.
bel (246)
Piata Mare – nu este chiar asa mare pentru standardele de azi, probabil era pe vremuri – ca orice piata dintr-o zona turistica se bucura din plin de prezenta teraselor si a catorva magazine. Acestea dublate de arhitectura baroca si sustinute de notorietatea locului fac din piata un magnet pentru turisti.
bel (1001)
bel (1004)  bel (1003)
Interesant este aici si mixul de nou si vechi, de rafinat si mai putin rafinat, de arta elaborata si naiva. Printre cladirile baroce priveai la un imens perete acoperit de grafiti.
bel (218)
Grafiti gasesti si pe alte cladiri din centrul orasului. Mai jos niste mostre
bel (1019)
bel (1016)
Nu departe de Piata Mare se afla simbolul orasului, respectiv Manneken Pis, adica o micuta statueta care urineza intr-o fantana. Este total fada dupa parerea mea, dar se pare ca le place pentru ca reprezinta spirtul rebel al orasului.  Vorba aia, gusturile nu se discuta :).
bel (385)
La o aruncatura de bat mai incolo, strabatand stradute ca aceasta de mai jos, ajungi in Piata Saint Caterine.
bel (197)
De ce ai merge acolo? Pentru ca se mananca bine :), este mai mare decat Piata Mare si este aproape de apa.
bel (1029)
Gasiti aici un tapas bar cu o mancare pe baza de peste si fructe de mare delicioasa. Se afla aici si un restaurant Mer du Nord unde puteti manca fructe de mare si sa beti sampanie la mese de pe strada. Gasiti bineinteles standuri cu cartofi prajiti si cateva ciocolaterii.
bel (414)
Pentru ceva mai rafinat, insa si mai piperat la pret mergeti la braseria Jaloa (aflata pe o latura a pietei). Am mancat la tapas bar si la Jaloa. Ambele au mancare delicioasa.

bel (40)

bel (14)

Intrele cele doua piete, pe una dintre stradutele intesate de taverne, cafenele, baruri si restaurante  gasiti Delirium Cafe care nu mai necesita nicio prezentare.

bel (445)  bel (457)

Dincolo de centrul istoric ar  mai fi de vazut cartierul unde se afla sediul institutiilor europene, Atomium si Mica Europa, Bozar, Palatul Regal. Noi nu ne-am dorit sa bifam toate astea si nu am facut-o. Daca va doriti se poate foarte usor.

bel (309)

Daca mergeti pe jos, plecand de la Piata Mare spre cartierul Ixelles treci pe langa Bozar, apoi pe langa Palatul Regal si traversezi Parcul Regal – mai jos in fotografie intrarea in parc la ora apusului –  pentru a ajunge in cartierul unde se afla insitutiile europene. Sau  puteti lua metroul pana la statia Schuman, insa va recomand sa mergeti pe jos pentru ca este mult mai placut si interesant.

bel (323)

 Mai jos in fotografii  vedeti sediul Comisiei Europene si cel al Parlamentului European. Parlamentul European se poate vizita prin intermediul centrului specific. Detalii gasiti aici. In anumite conditii – in mod special in grup organizat – poti vizita si sediul Comisiei Europene.

bel (381)
bel (361)
Atomiumul l-am vazut in drum spre concertul lui Robbie. Este un atom urias ce a fost ridicat pentru Expozitia mondiala din 1958.  In interior gazduieste o serie de expoziti si, in aceelasi timp ofera imagini panoramice ale orasului. Mica Europa este, asa cum ii spune si numele, o reproducere in miniatura a simbolurilor din intrega Europa.
bel (390)
Ce stiam eu despre Bruxelles inainte de a ajunge acolo? Destul de multe: capitala Belgiei si sediul central al multor institutii UE plina de expati, arhitectura medievala, nu o locatie foarte turistica insa una cocheta, ciocolata, bere si cartofi prajiti. Toate s-au confirmat pe deplin.
Ce stiu acum in plus ? Cateva locuri unde se mananca bine si se bea bere excelenta. Ca exista o serie intrega de varietati de cartofi prajiti si ciocolata. Ca unii oameni pot avea gusturi mai ciudate in ceea ce priveste elementele reprezentative pentru orasul lor ( a se vedea Manneken Pis). Ca lucrurile nu merg asa ca pe roate nici pe la ei. Accesul in stadion la concert, precum la mancare si bautura in interiorul stadionului erau mai degraba dezorganizate decat organizate. Ca arhitectura baroca arata superb. Ca berea se bea din pahare si nu din halbe. Si multe altele.
bel (90)
Mi-a placut la Bruxelles asa ca sper sa ma mai intorc acolo curand. Incercati-l si voi!
bel (126)

Lasă un comentariu