Praga – Green Golden City

Si pentru ca a venit din nou primavara, sa va povestesc despre destinatia mea favorita in acest anotimp. Praga e de vazut primavara. Niciun alt anotimp nu i se potriveste mai bine.

DSCN3592

Este tot timpul anului plina de turisti – daca imi amintesc corect vreo 23 de milioane pe an – si asta nu te impiedica sa te bucuri de ea, insa primavara are un aer aparte. Verdeata care impanzaste orasul ii da o culoare aparte, iar lumina blanda primaverii face pereche perfecta cu inverzirea. Este cu atat mai evident cu cat orasul are mai multe spatii verzi. In oricare alt anotimp ai merge o sa spui ca e frumoasa, insa primavara e perfecta!

DSCN3494

Am vazut-o de doua ori. De fiecare data primavara si de fiecare data am plecat cu sentimentul ca imi doresc sa ma intorc. Sunt multe de spus despre Praga, insa  nu vor incapea toate intr-un singur articol.

O sa incep prin a va povesti despre  Castel, Petrin, Podul lui Carol si Mica Venetie.

DSCN3776

Nu sunt doar multe de spus, sunt si multe de vizitat la Praga. Orasul in sine este un muzeu in aer liber. Dintre acestea observi imediat Castelul pentru ca domina intregul peisaj de pe colina sa. Este in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare complex castelar din lume. A fost fondat pe la 880 si s-a dezvoltat foarte mult  de-a lungul secolelor.

DSCN3321

Ce este de fapt Castelul? Este un complex arhitectonic ce reuneste o multitudine de cladiri, fiecare marturie a secolului  in care a fost ridicata, toate adunate laolalta si separat de mici piatete. Cea mai  impunatoare dintre ele este catedrala Sf. Vitus cu a sa arhitectura gotica.

DSCN3139

DSCN3152

Catedarala este „pazita” de gargui, insa intrarea este libera. Te va costa insa daca vrei sa urci in unul din turnurile sale. Si cand zic ca te va costa ma gandesc atat la bani, cat si la efortul fizic de a urca cele vreo 300 de trepte pana in varf.

DSCN3210 DSCN3209

Langa St. Vitus este un alt lacas de cult, cu o arhitectura diferita, respectiv St. George. Un pic mai incolo gasesti asa numita Golden Lane cu casute mici si colorate unde, povestea spune, ca au trait alchimistii regelui Rudolph. Un pic mai aproape de vremurile contemporane,aici la nr.22, a locuit o vreme si Kafka. Astazi casutele gazduiesc mici magazine.  Sunt placute si surpinzatoare pentru ca contrasteaza in mod direct cu imensitatea tuturor celorlate constructii.

Revenind la Castel, constati ca iti va lua ceva sa-l vizitezi pentru ca dupa fiecare curte urmeaza o alta inconjurata de cladiri. Multe din acestea gazduiesc tot felul de expozitii si evenimente. Pe o latura vei gasi si gradinile Castelului. In fiecare zi, la pranz, se schimba garda la Castel. Bineinteles pentru deliciul turistilor! Si acestia sunt cu miile.

Din 1918 Castelul este si resedinta Presedintelui Republicii Cehe.

DSCN3225

De pe esplanda unde se produce schimbarea garzii vezi Petrin.  Acesta este situat in cartierul Mala Strana, fiind un deal inverzit pe care se afla „Turn Eiffel” al Pragai.  Este, bineinteles, in miniatura prin comparatie cu originalul.  Poti ajunge acolo pe jos de la Castel sau cu funicularul de pe malul Viltavei. Funicularul circula o data la fiecare 10-15 minute.

Urcarea in turnul de observare se poate face pe scari sau cu liftul, iar pretul este diferit in functie de varianta aleasa.

DSCN3540

DSCN3558

Sus ti se releva panorama intregului oras. Aviz fotografilor!

DSCN3610

DSCN3586

Podul lui Carol a fost singura legatura intre cele doua parti ale orasului vreo 400 de ani. Constructia sa a inceput in 1357, in timpul domnei lui Carol al IV-lea, si s-a finalizat la inceptul secolului 15. Este un monument in sine fiind strajuit de statuile unor sfinti si ale altor personalitati ale Cehiei. Majoritatea sunt realizate in stil baroc.

Podul este lung de 621 metri si lat de 10 metri. Este cunoscut in lume ca fiind una dintre cele mai impresionante realizari civile ale arhitecturii gotice. Zilnic pe pod se desfasora o intrega piata volanta unde se vand diverse fotografii, picturi, bijuterii si alte asemenea. Gasesti aici si muzicanti sau portretisti gata sa te imortalizeze.

Podul lui Carol face legatura intre Malá Strana (sau cartierul Lesser) si cartierul Vechi. Despre acesta din urma intr-un articol viitor.

DSCN3105

Pe langa Podul lui Carol, Viltava este traversata de o intreaga serie de alte poduri. Mai jos in fotografie o parte din acestea.

DSCN3761

La mica distanta de podul Carol se află insula Kampa. Este formata de un brat al Vltavei numit Certovka sau  Paraul Dracului. Acesta punea in functiune morile de apa. Unele au rezistat in timp si le mai puteti vedea si astazi. Zona in care Paraul Dracului curge se numeste Mica Venetie, insa, spre deosebire de original,  pe apele linistite ale Micii Venetii navigheaza barci si nu gondole.

DSCN3516

Cam atat despre aceste parti ale Pragai. Despre Orasul Vechi si Orasul Nou va voi povesti in articolul urmator.

Inchei prin a va spune ca praghezii au facut un lucru extraordinar. Si-au pastrat nealterate cladirile,  pe majoritatea chiar le-au renovat, iar pe fatadele lor nu vezi picior de aer conditionat. Arata superb!

DSCN3090 DSCN3078

DSCN3081 DSCN3067

2 gânduri despre &8222;Praga – Green Golden City&8221;

  1. Praga mea a fost extrem de friguroasa, desi am vizitat-o in prima luna de primavara. Orice imi amintesc despre ea e inevitabil insotit de senzatia de frig de atunci, insa vremea rece nu a reusit sa-i stirbeasca din farmec si frumusete. Intr-adevar e un oras care nu trebuie nicicum ratat.

Lasă un comentariu