Shanghai

Este unul din motoarele economice al Chinei si se vede cu ochiul liber inca de la primul contact pe care il ai cu orasul. Are un aer foarte diferit de celelalte doua orase din China pe care le-am vizitat. Pare mult mai mult influentat de occident si chiar este.

Are o populatie mai mare decat cat cea a Romaniei, insa pare mult mai aerisit decat Beijingul in care locuiesc cam tot atatea persoane. Poate ca impresia a fost ajutata si de poluarea mai redusa prin comparatie cu cea din capitala.

Nu cred ca exista un exponent mai potrivit al Chinei moderne decat Shanghaiul (accept si pareri contrare 🙂 ). Este un oras in care exista o intreaga pleiada de zgarie nori cu 80 de etaje sau mai mult, in care trenul poate merge cu 450 km la ora- vorbesc despre Maglev, bineinteles!- si in care soselele sunt suspendate. Am avut un apartament la etajul 18 al Fraiser Residence  si aerul este diferit acolo sus. De pe balcon poti privi cum zgarie norii dimprejur  intra in nori si totul pare foarte ireal.

china (1993)

(Vedere cu Puxi din JinMao)

Partea centrala a orasului este impartita intre est si vest (tipic!) de care raul Huangpu. Puxi se afla in vest, iar Pudongul in est. In Puxi gasesti si istoria Shanghaiului in locuri ca Bund, Yuyuan, Concesiunea Franceza.

DSCN3425

(Puxi si Pudong din JinMao)

Pudong este centrul financiar al orasului si locul unde sunt ingramaditi  zgarie norii. In Pudong gasiti Turnul Jin Mao (mai jos in foto – cel sub forma de sageta) și Turnul Perlei Orientale (mai sus cel cu doua globuri). In ambele se poate urca. Noi am urcat in Jin Mao la etajul 88.  Nu-mi amintesc pretul, insa nu a fost mare lucru, iar panorama de care am avut parte sus o aveti exemplificat in primele doua fotografii.

china (2177)

china (2158)

(Pudong)

Cele doua parti ale orasului sunt legate intre ele prin intermediul metroului (si nu numai). Evitati sa mergeti cu linia turistica (Bund Sightseeing Tunnel) pentru ca in final nu va veti alege decat cu  47 yuan foarte prost cheltuiti (restul de 3 yuan ii dadeati oricum pe metrou). Tot ce „este de vazut” vedeti mai jos.

 china (2139)

Bund este loc „sfant” de promenada pentru orice turist care se respecta. Alaturi de Concesiunea Franceza, este simbolul Shanghaiului colonial. Cladirile cu iz european au fost construite la inceputul secolului 20 in stil art deco si neoclasic. Aflat pe partea opusa a raului fata de Pudong, Bundul este in fiecare seara- intre orele 19-22- sala de spectacole a acestuia, care se da in spectacol aprinzandu-si toate luminile. Gasiti mai jos doar niste mostre. Detaliile fotografice sunt prea multe ca sa intre in acest post. Prin urmare, le vedeti vedea intr-un post separat.

china (2169)

china (2646)

Nanjing Road este artera comerciala situata intre Piata Poporului si Bund. Aici gasesti mai toate brandurile internationale raspandite pe intreaga planeta, dar si unele locale. Este tot timpul foarte aglomerata. De fapt, este considerata una dintre cele mai aglomerate strazi comerciale din lume. Ajungi aici cu metroul din care trebuie sa cobori la Piata Poporului, Nanjing  Est sau Vest , in functie de unde vrei sa mergi. Rauri de oameni curg pe aceasta strada catre Bund inainte de ora 7 si in sens invers cateva ore mai tarziu. Mai jos in fotografii Nanjing Road atat ziua, cat si seara.

china (2855)

china (2556)

Tot in Puxi se afla si Orasul Vechi, care este partea cea mai „traditionala” a orasului. Are o arhitectura specifica – cum puteti vedea in fotografiile de mai jos- si o structura circulara reflectand vechile ziduri de aparare. Se micsoreaza cu fiecare an care trece cazand prada dezvoltatorilor imobiliari. In mijlocul sau se afla Gradina Yuyuan.

 china (2356)

china (2898)

Gradina Yuyuan are o suprafata de aproximativ 20.000 metri patrati.  Exceptand copacii – unii vechi de sute de ani – si florile,  in interiorul acesteia veti putea admira o serie intreaga de pavilioane avand caracteristici unice si ferestre lucrate foarte migalos. A fost distrusa partial in timpul razboiului Opiumului, a rebeliunii Taiping si a invaziei japoneze din al doilea razboi mondial, insa a fost refacuta intre ani 1956-1961.

Intrarea a costat 30 yuan/per persoana, iar pentru a ajunge la fata locului iti recomand din nou metroul.

china (2430)

Daca ti-e dor de casa, mergi in Concesiunea Franceza. Dupa cum ii spune si numele, este locul cel mai europenizat din oras.  Este aerisit, cu arhitectura familiara si cu verdeata. Ajunge sa intri intr-unul din micile magazine presarate peste tot si iti dai seama ca este un cartier destinat bogatasilor orasului. Totodata, este  si singurul loc in China un am intalnit terase de genul celor de acasa, unde lumea vine sa stea la un pahar de vorba.

china (2798)  china (2776)

Tianzifang se afla in aproprierea Concesiunii si este compus de o serie intrega de stradute unde gaesti variate magazine, ceainari, cafenele si restaurante.

china (2835)

china (2804)

Deplasarea prin oras va recomand sa o faceti cu metroul. Calatoria cu metroul este foarte accesibila ca pret si metroul se intinde foarte mult. Cu siguranta acopera toata zona de interes turistic. Vagoanele sunt noi, iar statiile foarte bine inscriptionate. Se fac anunturi si in limba engleza astfel incat va fi foarte usor sa te deplasezi. Din nou, ca si la Beijing, in metrou aerul conditionat are valente de crivat. Poti merge si pe jos, insa distantele sunt mari.

Daca mergi la Shanghai pentru cumparaturi, Nanjing Road este un loc potrivit pentru ca preturile sunt cu mult mai bune decat in alte parti ale orasului. Atentie insa la ce cumperi. Sunt si multe falsuri. Nimic neobisnuit, doar esti China, insa nu ti-ar pica bine sa platesti cat nu face.

Daca te intereseaza asa zisele fake markets, iti recomand sa mergi la statia de metrou de la Muzeul de Stiinta si Tehnologie (in Pudong). Este mai departe de obisnuitele trasee turistice si preturile sunt mai bune si mai usor negociabile. Gasesti in principal genti,ceasuri, trollere, haine, incaltaminte si electronice. Dupa cum iti este norocul, poti gasi produse foarte bine lucrate. Verifica cu atentie inainte de a cumpara si negociaza inainte de a da banii.

Huaihai Road si Concesiunea Franceza sunt locul cumparaturilor de designer. Acolo preturile sunt in general foarte mari, iar pe alocuri exorbitante.

DSCN3580

Sunt foarte multe mall-uri in oras. Noi am fost in cel din Pudong, iar preturile mi s-au parut mai mari ca in Romania. Gasesti pe la ei mai toate lanturile mari pe care le gasesti si in Europa.

In magazinele clasice sau malluri nu se negociaza. Se negociaza in fake markets, in pietele de maruntisuri si cele de perle.

Daca vrei sa-ti cumperi perle de apa dulce, langa orasul vechi sunt o serie intreaga de magazine in care gasesti. Colierele ti se fac pe loc din ce culori si forme de perle doresti (cele perfect rotunde sunt cele mai scumpe). Atentie insa ca sunt si multe falsuri. Verifica ca sunt veritabile perlele inainte de a cumpara.

Tot langa orasul vechi, dar si in Tianzifang gasesti mici magazinase cu diverse suveniruri, chestii lucrate mai mult sau mai putin artizanal sau ceaiuri.

china (2826) china (2896)  china (2367)

Despre mancare am povestit pe larg in postrul despre bucataria Chinei, insa nu ma pot abtine sa nu-mi fuga mintea la coltunasi specifici locului, respectiv xiaolongbao (gata ca-mi ploua in gura!).

Ca si in restul Chinei, manifestarile specifice ale culturii chineze nu lipsesc. Chiar in mijlocul aglomeratului Nanjing Road chinezii isi gasesc loc pentru dans.

 china (2548)

Contrastele sunt cu atat mai evidente in Shanghai cu cat orasul devine din ce in ce mai vestic.

 china (2881) china (2349)

china (2894)       china (2518)

china (2493)

Daca ar fi sa locuiesc in China, Shanghai ar fi prima optiune. Si asta nu pentru ca e mai aproape de stilul de acasa, ci pentru ca l-am simtit ca pe un oras mai modernist decat celelalte si se potriveste mai mult stilului personal. Pe langa asta, viata pare mai confortabila aici. Optiunile sunt mai la indemana, iar mancarea este la fel de buna ca in restul tarii.

4 gânduri despre &8222;Shanghai&8221;

  1. Shanghai este incredibil imi pare rau ca nu am ajuns sa il vad, cred ca mi-ar place tare. Ai fost in Hong Kong? Am stat acolo 11 zile si as mai fi stat. Daca da, ce parere ai, care iti place mai mult si de ce? 🙂

      1. Iti recomand sa vezi si Xi’an si Beijing. Asa o sa vezi diferite fatete ale Chinei. Sunt convinsa ca mai sunt si alte locuri de vazut in China, dar eu nu le pot recomanda decat pe acestea pentru ca acolo am fost

Lasă un comentariu